Het weeshuis van SOS kinderdorp.
Door: GerdaenMax
Blijf op de hoogte en volg Gerda
02 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam
Aangekomen bij het weeshuis hebben we een afspraak met papa Renie, dit is de directeur van het weeshuis. Er zitten 140 kinderen in het SOS dorp ,en volgens hem is het ook gewoon vol. Er wordt nu door sociaal werkers ook in de gezinnen hulp geboden, omdat het voor de kinderen beter zou zijn om toch thuis te blijven. Alleen de kinderen die geen ouders meer hebben of in hele erge situaties verkeren komen in het dorp. De jongste is nu 5 maanden en ze zitten er tot 18 jaar. De huizen hebben 8 tot 10 kinderen en een huismoeder. deze huismoeders tekenen voor hun hele leven voor het dorp. Ze mogen niet trouwen en zelf een gezin stichten, dan moeten ze ontslag nemen. Het is een beetje een soort nonnen verband wat ze aangaan.
Wij hebben 8 kinderen hier op de school uit het SOS dorp, en toen we een rondleiding kregen kwam net de schoolbus aan met deze leerlingen. Ze begroeten ons alsof ze ons al 10 jaar kennen. Ze renden op ons af en in de tweede instantie zag ik ook bij mijn massagejongetje, even een terughoudendheid.Hij had mij immers niet verteld van zijn weeshuis en had een verhaal verteld, dat zijn ouders in Holland wonen. Ik zei dat ik zijn huis zo mooi vond en toen begon hij toch weer te glimmen.
Ze doen erg hun best, maar het is toch triest te zien dat ze met 5 jongetjes op een kamer liggen en met een tafel in het midden en een kast met ieder een plankje het moeten doen. Alle kinderen hadden een diploma staan in hun kastje of een medaille van sport of een knuffel. Christiaan Eric had een foto van zichzelf en een klein knuffeltje. Ik zal nog iets aan hem geven voor in zijn kastje, voordat ik wegga.Na ons bezoek aan SOS nog maar een bakkie gedaan bij Ben en even verslag uitgebracht. Zal raar zijn om Ben straks achter te laten en misschien alleen nog eens met hem te skypen vanuit Nederland.
Na dit alles naar het internetcafe The snowman en mijn babytje even vastgehouden. Ze is gegroeid en wordt een prachtig meisje. Ze is half Koreaans/filipijns en lijkt veel op haar Koreaanse vader.
Goed dit was het weer voor nu, en lieve groet en bedankt weer voor alle hartverwarmende en leuke reacties, we kijken er zo naar uit.
Lieve groet, Gerda en ook van Max natuurlijk.
02 Februari 2012 - 06:57
Marianne:
nou gerda, na dat bezoek aan het weeshuis had je zeker een kopje koffie verdiend bij uncle ben, van dat soort taferelen wordt je nooit erg vrolijk. gelukkig waren de fotos van het internetcafé babietje, hoe komen ze toch aan die naam the snowman daar in de tropen? de tijd begint nu op te schieten, veel succes nog met alles wat jullie daar nog kunnen doen. groetjes marianne en nico -
02 Februari 2012 - 07:50
Harry:
Hi Ger,
Je kan mooi schrijven hoor! Zou dat wellicht een familie trekje zijn. Je bent vanochtend in ieder geval als ochtendkrant gebruikt en dat beviel prima. Hard om te lezen hoe weinig materiele dingen de mensen hebben. Ben wel benieuwd naar het sociale; hier heeft iedereen tv en zit achter de eigen buis; maar als je dat niet hebt is er wellicht meer tijd voor elkaar. Of werkt dat daar toch niet zo?
Nou, hartelijke groet (en de schaatsen zijn van zolder .....:). ) -
02 Februari 2012 - 08:43
Kaylee De Vries 7C:
Live vanuit de Poezie-periode:
daar is niet hier
daar moet je vechten voor je leven
daar ben je al heel snel niets
maar de redding is nabij
Max en Gerda zijn erbij!
02 Februari 2012 - 08:49
Jari Bruggink 7C:
Gedicht: Leven
Het leven is in Nederland fijn
Maar hoe zou het in Afrika zijn?
In Nederland kun je veel bereiken
Maar in Afrika zou het daar niet op lijken
In Nederland zijn de huizen mooi
Maar in Afrika lijkt het meer op een houten kooi -
02 Februari 2012 - 08:52
Sam Anema 7C :
Periode Poezie
Geinspireerd
Wat wil een mens in het leven?
Wil het goed doen, of juist slecht?
Wil het zijn dromen waarmaken?
Wat moet een mens in het leven?
Moet het de hoogste berg beklimmen?
Moet het ver komen in de wereld?
Wat is een mens in het leven?
Besteed het zijn dagen nuttig, of juist niet?
Is het goed dat wij bestaan?
Ik wil goed zijn, nuttig
Ik wil mijn dromen waarmaken
Ik wil iets betekenen voor de wereld. -
02 Februari 2012 - 08:55
Faidra En Sophie 7C:
Gedicht:
Help andere mensen met hun wens
Om verder met je leven te gaan
En dan voel je je erg voldaan
In andere landen is het niet echt fijn
Daarom moet je bij hun zijn
Jullie zijn daar nu heen gegaan
Dat vinden wij heel erg goed gedaan! -
02 Februari 2012 - 08:56
van slagen... -
02 Februari 2012 - 10:12
7D:
Beste Max en Gerda,
Hebben jullie onze brieven over de mail ontvangen?
Intussen vriest het hier streng.
Vannacht wel 12 graden onder nul.
Volgende week kunnen we dus met alle 7e klassers schaatsen in het veld.
7D en Gerard.;-) -
02 Februari 2012 - 11:03
Liesbeth:
Lieve Max en Gerda,
Wat een ervaringen!!!! Prachtig, soms heel verdrietig, soms heel fijn, maar weet dat jullie daar een verschil maken.
Liefs Liesbeth -
02 Februari 2012 - 12:41
Arina:
Ha Max en Gerda,
Fijn om te lezen dat jullie in goede gezondheid zijn en positief in jullie avontuur staan. Ongelofelijk dat dit dezelfde wereld is waarin we leven en er zoveel onopgemerkt aan ons voorbij gaat. Ik hoop dat jullie, nu het einde van de reis dichter en dichter naderd, de rust kunnen bewaren en tevreden zijn met de dingen die jullie hebben kunnen neerzetten in deze korte tijd daar.
Hier gaat alles zijn gang en het begin van 2012 heeft aan ons een stijgende lijn laten zien. Luuk heeft vandaag zijn laatste onderdeel van zijn examen ingeleverd waar hij een goed gevoel bij heeft, nu is het wachten op het verlossende woord. Bjorn is maandag jarig (8) en heeft eindelijk het lezen ontdekt :)!
Izadora en Indigo zijn met de energie van 10 kinderen druk in de weer en doen een beroep op de creativiteit van pappa en mamma om de enorme stroom van ontdekkingen gaande te houden haha..ze willen zo graag naar buiten en op avontuur, dit wordt een mooi voorjaar! Met mij gaat het ook goed, ik geniet van iedereen ;).
Jullie hebben vast gehoord dat hier de elfstedentocht-koorts weer is uitgebroken? Het vriest hier sinds maandag (ach mijn arme tuin!) en met een beetje geluk kan er volgende week geschaatst worden. Dat moet ook wel want de week er op is het waarschijnlijk gewoon weer lente zoals het in december al was.
Ik hoop dat jullie nog een aantal mooie weken hebben en dat jullie genoeg tijd hebben om het verschil te kunnen zijn wat je wilt zijn. Wij zien er erg naar uit om jullie weer te zien en hebben jullie zeker erg gemist.
Succes!
Een hele dikke knuffel en kussen uit Nederland.
Lukas, Arina, Björn, Izadora en Indigo -
02 Februari 2012 - 15:05
Okkie:
Hoe het komt weet ik niet, maar ik zit alweer met de tranen in mijn ogen om al die kinderen die geen THUIS hebben en hoe het nu met hen verder moet. De verhalen worden steeds aangrijpeder! Dat internet kindje is prachtig en kan al heel goed communiseren, zie ik. Mooie foto's!!
Het is hier prachtig weer en heel erg koud...liefs... -
02 Februari 2012 - 18:52
Gerda Dam:
Elke keer weer schokkend en ook hartverwarmend, jullie berichten.
Wat kun je daar eindeloos veel kwijt aan (praktische) liefde.
Voor ons ook fantastisch dat er foto's bij zijn, dat maakt het wel heel werkelijk, en intenser.
jullie zijn steeds in mijn gedachten!
groet, -
03 Februari 2012 - 11:18
Simon En Bep:
We komen tot de ontdekking dat jullie werk daar niet alleen goed is voor de mensen daar,maar ook positieve uitwerking kan hebben voor ons:een kijk op het leven elders die ons leert te relativeren.Met ''óns" bedoel ik ook jullie leerlingen hier.Hun reacties zullen jillie goed doen!
We kijken al weer uit naar een volgend verslag.
groeten s. en b.