Kinderen van de Barangay. - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Gerda Bakker - WaarBenJij.nu Kinderen van de Barangay. - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Gerda Bakker - WaarBenJij.nu

Kinderen van de Barangay.

Door: GerdaenMax

Blijf op de hoogte en volg Gerda

04 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam

Gisteren had ik op de EHBO een jongetje Kenneth, uit de barangay bij ons achter het huis. Zijn vader is timmerman op het terrein van de school.Het terrein van de school is een groot stuk land, waar de school op staat en de 2 natuurhuizen en een grote biologische tuin is en ook nog voor een groot gedeelte in aanleg.Het jongetje zit in de extra les klas die Max nu als expiriment heeft opgezet.Het viel me op dat het ventje een paar wondjes aan zijn voetje had, die er niet al te best uitzagen.Ik heb het eerst eens goed bekeken en hij had wondjes die helemaal aan het ontsteken waren.Zijn voetjes waren ook vies en dat is niet zo gek, want deze kinderen hebben geen gewone schoenen, maar lopen de hele dag op teenslippertjes in de vieze zandgrond van hun woonplek.
Ik was op donderdagavond in het winkelcentrum en heb bij de drogist die daar wel heel uitgebreid is( Iloilo) steriele gaasjes gekocht en betadine en wat verband om het voetje eens goed te verbinden.Toen ik hem gisterenochtend uit het klasje haalde en meenam naar de EHBO keek hij toch een beetje angstig.Het ventje spreekt geen engels ,dus heb ik er een teacher bijgehaald om het te vertalen in het Ilonko en hem te vertellen wat ik zou gaan doen.Ik heb hem eerst een lekker voetenbadje gegeven en heb toen een prentenboek gepakt en ging met hem samen platen kijken.Het was het prentenboek van Het Zwanenmeer en samen keken we naar de mooie plaatjes. Zijn ogen werden groot en ik kon aan alles merken dat hij nog nooit een prentenboek had gelezen/gekeken.Elke keer als ik een bladzijde omsloeg zei hij:Wauhhhhhhhh... en zijn gezichtje drukte uit wat het verhaal vertelde zonder tekst en uitleg van mij.We hebben gewoon samen het hele boek zitten Wauhhhhhen.
Daarna heb ik hem verbonden en kreeg hij jodium en een mooi verband om.Toen hij later in de klas kwam liet hij trots aan zijn juffie zijn verband zien en heeft in geuren en kleuren verteld wat zuster Gerda allemaal had gedaan.Maandag komt hij weer voor een vervolg consult.
Ik ben benieuwd hoe het er dan na een weekend in de barangay uitziet.
Vanmorgen was er een ouderbijeenkomst en heeft Max gesproken over de crisismomenten in het leven van 0 tot 21 jaar.De gehele ontwikkeling van het moment dat het kind geboren wordt, zelfs nog ervoor werd besproken en de mensen waren zeer ontvangkelijk.Er waren ouders van de kinderen, oma's en er was een vrouw met een heel klein pas geboren babytje die gevoed werd en daarna in slaap viel en die over 3 jaar ook naar de school gaat komen. Het praktische deel was een vormtekening uit de vierde klas met de kruizingen en de ouders deden hier erg hun best op. Het kunstzinnige gedeelte was het lied vader Jacob in vier talen en als canon gezongen.Het klonk in het Engels,Frans, Nederlands en in het Ilonko.Prachtig klonk dit door elkaar als een taalkundige wals.
Morgen gaan we de zesde week in en er staan nog een aantal dingen op het programma, maar het voelt toch al een beetje als afronden.Tot het volgende verslag en blijf reageren, wij kijken hier erg naar uit, lieve groet uit Zarraga.Gerda.

• 04 Februari 2012 - 16:55

Annemies:

Hoi G en M, Alweer een mooi verslag. Fijn dat jullie daar de tijd voor nemen zodat we wat 'mee kunnen genieten/leven'
    Hebben jullie al plannen om dit volgend jaar weer tedoen?
    W.s hebben jullie het al gehoord dat we hier massaal weer het ijs op kunnen en dat we weer sneeuwpoppen kunnen maken! Het is geweldig, en heerlijk om zo'n winter tehebben.
    Hou je goed en enjoy. Liefs van ons.

• 04 Februari 2012 - 22:08

Harry:

Hallo zuster & Co.,

Ik geniet van jullie verhalen. Vandaag voor het eerst weer eens voorzichtig 2 uur op het ijs gestaan. Hoop dat jullie stadse huisje het overleefd heeft, want het was hier in nl vannacht lokaal min 22 graden ( nee, daar zit geen typefout in). Nu rozig op de bank en snel naar bed. Blijf schrijven! Bye harry

• 05 Februari 2012 - 06:09

Marianne:

Maxheeft die ouders lekker aan het werk gezet! Het lijken wel van die keltische kruizen die vormtekeningen. Net Mandala's,is dat hetzelfde idee? Fijn dat het dorpsjongetje geholpen kon worden met die voetjes, en prachtig zijn reaktie op dat plaatjesboek. Dat wordt straks voor jullie hier in Nederland vreselijk wennen met al die verwende kinderen die alles al hebben en alles gewoon vinden. De Nederlander is zowiezo een notoire mopperaar, nu er geschaatst kan worden vroeg een reporter aan een jongetje of hij blij was dat hij kon schaatsen. Nou vreselijk gemopper, dat er nu pas ijs was, det had al veel eerder moeten vriezen volgens hem. Dat bedoel ik dus. Geniet dus nog maar van dan gewaaauw... hoor, nu het nog kan. Complimenten ook voor jullie trouwe verslagen, Nico zit steeds achter de computer en roept dan Marianne, Gerda heeft weer geschreven! Veel succes, en groetjes van ons beiden. Marianne en Nico

• 05 Februari 2012 - 09:12

Marianne:

Was nog even nieuwsgierig waarom Max op zijn blote voeten les staat te geven. Zag dat die ouders ook blootsvoets in de klas zaten. Laten jullie de slippers dan buiten de klas staan om hygienische redenen? Nico zegt dat hij vroeger in Indië schoenen aan had in de klas, en die deed hij dan uit als hij thuis was, liep als kind altijd blootsvoets in zijn vrije tijd. Leraren hadden ook schoenen aan zei hij. Zijn moeder droeg thuis slippers, en de inlanders liepen blootsvoets, behalve de Arabieren, die hadden ook sloffen. Ik hoor het wel als jullie terug zijn. liefs Marianne

• 05 Februari 2012 - 10:07

Bert E.:

Mooi verhaal weer! Fijn voor Kenneth.
    Trouwens ook een mooi schoolbord.

Groet, Bert.

• 05 Februari 2012 - 14:04

Jeanette:

Lieve Gerda en Max,

Ongelooflijk om jullie verhalen te lezen en jullie belevenissen te volgen. Datgene wat jullie al een tijd vanuit Nederland hadden voorbereid krijgt nu helemaal vorm. En hoe! Wat zullen de mensen en kinderen daar nog lang plezier hebben van alles wat jullie hen brengen. En wat zullen jullie vervuld zijn van alle liefde die jullie daar ontvangen. Geniet nog de laatste weken en tot gauw. Liefs van Jeanette

• 05 Februari 2012 - 14:54

Monique En Ton:

Hoi Gerda en Max,

Weer even een moment genomen om bij te lezen. wat een kontrast van werelden.Wij hier in alle luxe en extreem koud weer met sneeuw. Er wordt voor ons huis geschaatst. Jullie zien de andere kant van de medaille. was weer prachtig om te lezen.geniet van de laatste weken! Tot horens
    Ton,Monique,Anne ene lieke

• 05 Februari 2012 - 16:29

Simon En Bep:

Net ook de reacties op jullie verslag gelezen en ik kan me voorstellen dat je dat goed doet en er wel meer van wilt. Er wordt meegeleefd!
    Deze verslagen doen ons meer dan de reportages van journalisten-dit is directer=we hebben er meer aan ;we kijken al weer uit naar de volgende.
    groeten van ons uit de sneeuw.
    s.em b.

• 05 Februari 2012 - 18:45

Gerda Dam:

dat doet me denken aan mijn ervaringen als vrije school ouder.
    Ook ik zoog alles op en was daar zeer gelukkig mee!
    Heel fijn dat deze ouders dat nu ook kunnen beleven, je begrijpt dan pas goed wat het voor je kind betekent en hoe waardevol dit is voor het verdere leven.
    Wat kun je toch beeldend vertellen Gerda, ik zie het het voor me en voel het mee, zoals bv. het jochie met z'n wauw reactie, heerlijk!
    Gerda

• 05 Februari 2012 - 20:03

Jennemieke Otger:

Lieve Gerda en Max, wat heerlijk om op deze manier mee te kunnen genieten van jullie belevenissen. Hoe zal het straks weer zijn om in Nederland te zijn en al dit moois en lichts achter jullie te laten. Hier bereiden we ons voor op de vloer die morgen wordt geschuurd van onze woonkamer. We hebben de hele dag gejouwd en gewit. Nu kan het allemaal weer beter worden. Kom maar snel kijken wanneer jullie terug zijn. Mijn ogen klappen zowat dicht van vermoeidheid dus ik zoek zo mijn bedje op. Veel liefs van mij

• 05 Februari 2012 - 23:54

Ruud Eliazer:

Hoi Gerda en Max,
    Eindelijk een berichtje uit het westen.
    Spreken jullie de taal al en beetje, of is het vooral handen en voetenwerk? Maakt eigenlijk niet uit, kom je meestal een heel eind mee. Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben, is hoe men daar denkt over de vrije school en of er grote verschillen zijn met bijvoorbeeld Nederland.
    Ik kan me voorstellen dat jullie met enige regelmaat geschokt zijn over de omstandigheden waaronder de mensen daar vaak leven, ik hoop dat jullie een verandering teweeg kunnen brengen en de mensen zover krijgen dat ze het zelf gaan doen.
    Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet naar je heb geluisterd, Gerda. We gaan komende week onze pup genaamd Bebop ophalen in Eindhoven. Echt een geweldig hondje!
    Ik ben erg druk met werken en soms baal ik daar wel van omdat het lijkt of ik voor de rest geen leven heb. Verandering is gelukkig op komst en binnenkort zijn we niet meer onderbezet, waardoor de druk weer van de ketel gaat.
    Tot schrijvens en/of horens,
    Ruud

• 06 Februari 2012 - 15:46

Rozemarijn :

Hihi wat lief zeg dat jongetje!

Ik denk dat als je terug bent ik ook spontaan iets mankeer zodat ik lekker door de zuster vertroeteld word!

Xxx